Duurzame alternatieven voor olie en gas

Al ruim een halve eeuw, winnen we olie en gassen uit onze Nederlandse bodem. Natuurlijk is er nu nog voldoende voorraad, maar wordt het niet eens tijd om na te gaan denken over duurzame alternatieven voor olie en gas? Dit is voor de langere termijn wellicht wel handig. Maar wat kunnen nu precies duurzame alternatieven zijn voor olie en gas? Wij vertellen je er meer over!

Nadenken over oplossingen

Tegenwoordig staan veel organisaties stil bij duurzaamheid en hoe we alternatieven kunnen vinden voor olie en gas. Bij het gebruiken van fossiele brandstoffen, komt namelijk het broeikasgas CO2 vrij. Dit is slecht voor het klimaat. Maar de vraag naar fossiele brandstoffen blijft de komende jaren aanwezig. Het is daarom ook erg relevant om hier duurzame oplossingen voor te vinden. Een Skid bouwer voor offshore toepassingen heeft daarom nagedacht over mogelijke oplossingen.

Gas afbouwen

Nederlandse huishoudens zijn nog steeds erg afhankelijk van gas. Er wordt daarom ook gekeken naar hoe we dit gasgebruik kunnen terugdringen. Er is namelijk nog niet voldoende duurzame energie beschikbaar om aardgas te vervangen. Daarom wordt er nu veel geïnvesteerd in het opwekken duurzame gassen en worden er ook geen vergunningen meer afgegeven voor het zoeken naar nieuwe gasvelden op het land.

Aardolie vervangen

Aardolie is erg belangrijk voor zowel de industrie als het vervoer. Het wordt in industrieën gebruikt als grondstof voor het maken van kunststoffen. Voor het vervoer wordt het gebruikt als brandstof. De meeste oliën komen uit het Midden Oosten en slechts 8% uit de Noordzee. Daarom is Nederland dus sterk afhankelijk van andere landen. Voor het vinden van alternatieven moet er dus ook goed gekeken worden naar waar deze vandaan gehaald gaan worden. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar bio-olie als alternatief op de aardolie die nu gebruikt wordt.

Geef een reactie